Bliv grønnere og mere effektiv

Filtreringsanlæg sparer energi i olie-, proces- og fiskeindustri


Smedevirksomheden MT MembraTec i Nakskov samarbejder med sine kunder om at designe og bygge filtreringsanlæg, der fx kan rense spildevand og oprense fiskeolie. Anlæggene sikrer store energibesparelser bl.a. i fødevaresektoren og i olie-, proces- og fiskeindustrien. Virksomheden fik mulighed for at vokse. Det krævede kapital.

MT MembraTec er underleverandør af specialanlæg og komponenter i rustfrit stål til producenter, der har den fulde entreprise på større anlægsbyggerier. I tæt samarbejde med deres kunder designer og bygger MT MembraTec membranfiltreringsanlæg, der kan benyttes i mange forskellige brancher.

forskellige typer kunder

Adm. direktør Lone Wullf Petersen har været i branchen i 30 år og oplever, at der hele tiden kommer nye områder, hvor man med fordel kan anvende membranfiltrering.

"Teknologien kan separere væsker, men den kan fx også koncentrere juice og oprense fiskeolie. Altid med væsentlige energibesparelser for kunderne. Vores anlæg er fleksible, de fylder ikke så meget og er derfor velegnede, hvor der er begrænset plads," siger hun.

Skræddersyede rensningsanlæg

På værkstedet i Nakskov designer og konstruerer specialuddannede smede de skræddersyede komponenter, så de kan indgå i større anlæg i forskellige industrier. Virksomheden bygger og samler anlæg for større norske og danske aktører inden for membranfiltrering.

"I samarbejde med en fiskefabrik i Norge arbejder vi både på en løsning, der kan rense fiskeolier, og på et anlæg, der kan reducere vandforbruget væsentligt. Derfor er det afgørende, at vi er gode til at tilpasse vores anlæg til den enkelte kundes behov," fortæller direktøren.

Kapital til vækst

Størstedelen af virksomhedens kunder kommer fra Norge og Færøerne, og eksporten står for 70 til 80 pct. af omsætningen. Et større projekt hos fiskefabrikken i Norge gav pludselig mulighed for at øge omsætningen med op til 50 pct.

"I forbindelse med en ekspansion hos vores norske samarbejdspartner fik vi betydeligt større ordrer på vores anlægsbyggeri. Det betød, at vi i produktionstiden fik større kapitalbindinger. Vores bank var villig til at omlægge vores engagement til en billigere realkreditfinansiering, men de kunne ikke udvide det. Finansieringen faldt først på plads, da vi fik et Vækstlån og et tilsvarende kapitalindskud fra ejerkredsen," siger Lone Wulff Petersen.