venturekapital fra samarbejdspartnere

Medicin mod sjældne arvelige sygdomme


Det danske biotekselskab Zymenex udvikler medicin, der kan forbedre livskvaliteten hos patienter med meget sjældne arvelige sygdomme. I august 2013 solgte Sunstone Capital selskabet til en italiensk medicinalkoncern.

Siden 1998 har Zymenex udviklet medicin mod kroniske lysosomale sygdomme, som er sjældne medfødte sygdomme, der skyldes, at patienterne mangler et særligt enzym. Et eksempel er sygdommen MLD, hvor der på verdens plan findes ca. 2.000 patienter.

"MLD er i dag uhelbredelig. Sygdommen viser sig typisk efter barnets første leveår og medfører skader på nervesystemet, smerter og tidlig død. Der findes 46 lysosomale sygdomme," siger stifter og direktør, Jens Fogh, som begyndte sin karriere hos Novo Nordisk. I 2008 solgte Zymenex et projekt om medicin til MLD-ramte børn for 135 mio. dollars til det britiske medicinalselskab Shire.

Kopierer enzymer

Efter salget af MLD-projektet har selskabet arbejdet videre med lægemidler mod sygdomme som fx Krabbes og Alpha-Mannosidosis. Udviklingen sker på samme teknologiplatform.

"Når vi udvikler medicin, benytter vi en særlig teknologi, der gør det muligt for os at fremstille en kopi af det manglende enzym hos patienten. Derefter kan enzymet injiceres i patienter med fx Alpha-Mannosidosis," forklarer Jens Fogh.

Forbedrer livskvaliteten

Patienter med Alpha-Mannosidosis får typisk først diagnosen, når de er fire-fem år gamle. De bliver næsten døve, får muskel- og knogleproblemer, har svært ved at gå, kan være mentalt retarderede og kan have en svag lungefunktion. Generelt har de mange smerter.

"Vores mål er, at patienterne får det bedre. Vi vil aldrig fuldstændig kunne kurere sygdommen, men hvis vi kan sikre, at deres livskvalitet bliver bedre, kan de få et bedre liv end det, de ellers ville have haft," siger Jens Fogh.

Exit fra Sunstone Capital

I august 2013 solgte den danske venturefond Sunstone Capital Zymenex til den italienske medicinalkoncern Chiesi Group.

"Lige nu koncentrerer vi os om at køre vores projekter med Alpha-Mannosidosis og Krabbes sygdom videre. Hos Chiesi Group har vi fået et stort kapitalapparat i ryggen. Det betyder, at vi ikke skal bekymre os om at rejse kapital, så vi kan fortsætte udviklingen," siger Jens Fogh.